Skip to main content

Onze methodiek Het Bruto Persoonlijk Geluk

Onze methodiek, het Bruto Persoonlijk Geluk, is een korte-termijn-benadering en werkt succesgericht op de lange termijn. De methodiek is niet gebaseerd op diagnoses en niet gecentreerd rond een deskundige. Eigenlijk is het een aanmoedigingsbenadering die door iedereen geleerd kan worden. We kijken naar dat wat goed gaat en maken dat groter of anders gezegd; we besproeien de planten, niet het onkruid.


Ons specialisme bestaat uit twee basisprincipes:
  1. We zijn te gast en stellen ons als gast op. We voegen in, sluiten aan en passen het tempo aan.
  2. We leggen de focus op dat wat goed gaat en hoe dit nog groter gemaakt kan worden.
Wat gaat er goed

Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze korte-termijn-benadering. In ons leven komen soms afgrijselijke zaken naar voren; huiselijk geweld, kindermishandeling, verslaving, uitsluiting, enz. Het is niet altijd gemakkelijk om dan te focussen op dat wat goed gaat of om hoop te hebben op verandering. Ondanks dat bij deze methodische manier van werken niet of nauwelijks naar diagnoses en het verleden gekeken wordt, kan deze ook niet ontkend worden. Gedragsveranderingen vragen altijd veel geduld en inzet om de kwaliteiten te blijven zoek en niet de onkunde.

Het effect van de begeleiding staat en valt met de samenwerking tussen de verschillende disciplines en organisaties zoals behandelaar, gemeenten en woningcorporaties. Immers veranderingen kunnen verankerd worden indien er aan een aantal primaire levensbehoeften voldaan zijn (bed/brood/bad/ gezondheid en veiligheid). 

Het Bruto Persoonlijk Geluk gaat verder uit van het feit dat de ander altijd zijn eigen waarheid bezit. Begeleiders passen hun eigen tempo aan en gaan de wereld van de ander binnen en leren diens taal. Doordat ze zich verplaatsen in de ander komen ze bij diens waarheid en zijn hiërarchie van waarden. Door de focus te leggen op dat wat goed gaat en dit te vergroten worden er kleine veranderingen aangebracht in het denken, de houding en gedrag. Mede hierdoor kan de begeleider belangrijke transformaties teweegbrengen.

Wat is belangrijk

Daarnaast streven wij naar autonomie voor zowel de organisatie als de medewerkers als de zorgvragers. Het behoud van de eigen identiteit is belangrijk; iedereen wil iemand zijn die gezien en gehoord wordt. Onze medewerkers luisteren en kijken naar de ander. Zij werken zelfstandig en rechtstreeks bij en met de zorgvrager en zijn systeem. Alle werkzaamheden vinden dan ook plaats met en bij de zorgvragers.

Wij werken samen met de zorgvrager en schrijven dus ook samen met de zorgvrager het begeleidingsplan. Soms aan de hand van de doelen die al dan niet met de verwijzer, de behandelaar en of casemanager-dementie zijn opgesteld. Doelstelling, resultaat afspraken en tijdpad worden hierin vastgelegd. Op deze manier zijn zowel de behaalde resultaten als dat wat nog meer aandacht nodig heeft zeer zichtbaar. Deze manier van werken vertaalt zich direct terug in een actieve (positieve) houding van de zorgvrager.

In je eigen kracht blijven

Naast genoemde professionele begeleiding wordt samen met de mantelzorgers, familie en of ander netwerk intensief samengewerkt om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen en of deel kunnen nemen aan activiteiten. De kern ligt in de eigen kracht blijven voor zowel de zorgvrager alsook de mantelzorger.

Met name in de begeleiding bij (beginnende) dementie wordt er ook (indirect) ondersteuning geboden aan de mantelzorger opdat deze de zorg vol kan blijven houden. Doelen en of acties kunnen dan gericht zijn op het verminderen van de inspanning en verhogen van de ontspanning van de mantelzorger.