Skip to main content

Stichting GoedGeregeld biedt begeleiding op maat waarbij de verbinding tussen mens en zorg centraal staat; Niet de wijze van financiering. De tarieven voor onze diensten worden grotendeels bepaald door de gemeenten, de NzA en de overheid. Als particulier heb jezelf de regie over de inkoop van de begeleiding en neem je met ons contact op voor het maken van afspraken hierover.


Toegang tot zorg en wijze van financiering

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Met de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) hebben gemeenten de opdracht gekregen om mensen met een beperking ondersteuning te bieden. De Wmo is gebaseerd op het principe van maatwerk en een individuele aanpak. Consulenten van de Wmo gaan samen met de zorgvrager in gesprek over zijn ondersteuningsvraag. Het is vervolgens aan de gemeente om passende ondersteuning te verlenen en te bepalen hoe zij deze ondersteuning organiseert en financiert.

Wet langdurige zorg (Wlz)

Wie verschillende en intensieve (24 uurs) zorg nodig heeft, kan zich melden bij het CIZ. Het CIZ bepaalt welke soort zorg iemand in welke mate nodig heeft; dat is de ‘indicatie’. Vervolgens informeert het CIZ het zelfstandig werkende zorgkantoor. Het zorgkantoor regelt op basis van de CIZ-indicatie de langdurige zorg en gaat in gesprek met de zorgvrager, die zijn voorkeur voor bepaalde zorgaanbieders uit kan spreken.

Financiering

De geboden begeleiding kan geleverd worden ‘in natura’, waarbij de begeleiding beschikbaar wordt gesteld die de gemeente en of het zorgkantoor bij bepaalde zorgaanbieders heeft ingekocht. Maar het kan ook met een persoonsgebonden budget, waarbij mensen zélf de begeleiding inkopen en organiseren. Daarnaast kun je als particulier zelf de begeleiding inkopen.


Eigen bijdrage en CAK

Voor de Wmo en Wlz begeleiding betaal je aan het CAK een eigen bijdrage. Je betaalt vanzelfsprekend geen eigen bijdrage aan het CAK als jij zelf of via jouw werkgever begeleiding inkoopt. Indien je naast begeleiding ook een andere vorm van zorg ontvangt (bijvoorbeeld huishoudelijke hulp) dan betaal je éénmaal de eigen bijdrage.

Jouw eigen bijdrage is afhankelijk van onder andere jouw leeftijd, huishouden en inkomen. Met deze gegevens stelt het CAK jouw maximale periodebijdrage vast per maand. Zie voor meer informatie over wet- en regelgeving over de eigen bijdrage Wmo en Wlz.